Milioane de conturi Decathlon furate

Decathlon este compania sportiva care are sediul in Franta si este cel mai mare vanzator de produse sportive din intreaga lume. 

Recent compania sportiva Decathlon a avut de suferit o spargere masiva de conturi, peste 123 de milioane de conturi au fost sparte. Cercetatorii au descoperit ca 9GB de date au fost luate de pe un server care nu este sigur care se numeste ElasticSearch. Informatiile care au fost luate se refera in mod special la lantul de magazine din Spania si s-a observat ca in data de 16 februarie serverul fusese remediat pentru a doua oara. 

Printre informatiile care au fost luate se numara si cele care se refera la angajati, nume de utilizatori ale angajatilor, parole necriptate, adrese de e-mail oficiale, informatii despre contractele de angajare, jurnale API si date de autentificare API.

Pe langa aceste informatii care tin de angajare, s-au luat si informatii personale precum nume de securitate sociala, nationalitati, numerele de telefon mobile ale angajatilor, adresele complete si datele de nastere ale angajatilor.

Credeati ca doar date referitoare la angajati au fost descarcate? Ei bine, cei care au mai avut de suferit au fost si clientii companiei, deci au fost descarcate inclusiv date de autenficare necriptate si adresele IP private care sunt ale clientilor Decathlon. 

Expertii cred ca aceia care au descarcat datele companiei sportive Decathlon vor incerca in continuare sa descarce date, deoarece au datele de acreditare ale administratorului sau pot sa mai trimita diferite e-mailuri de tip phising catre clientii companiei Decathlon. Din pacate nu se poate exclude faptul ca nu vor exista consecinte pentru ca atacatorii au luat date de identificare personala. 

VpMentor a declarat faptul ca baza de date a companiei Decathlon din  Spania continea foarte multe informatii despre angajati si multe altele, spunand ca existau acolo tot ceea ce un hacker poate sa utilizeze pentru a prelua conturile si a avea acces la informatiile personale ale celor aflati in cauza sau in cel mai rau caz posibil, chiar pentru a fura proprietatea victimelor. 

Din pacate, in zilele de astazi sunt din ce in ce mai dispusi la astfel de intamplari neplacute care pot avea urmari drastice. De aceea trebuie sa fim foarte atenti, pentru ca ni se pot fura si noua informatii persoanel de pe conturile noatre de Facebook, Instragram, si multe alte aplicatii pe care noi avem cont. Este recomandat sa ne alegem parole cat mai complicatem mai lungi pentru a evita spargerea conturilor. Descarcarea unor aplicatii personale pot avea efecte negative si asupra apropiatilor nostri. Din aceasta cauza este indicat sa nu oferim datele nostre personale tuturor, nici macar magazinelor de unde achizitionam anumite produse, pentru ca uitati ce se poate intampla si in cazul clientilor care nu au nicio vina. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *