Sibiu – Capitala Transilvaniei

Astăzi vă propunem o destinație urbană în frumoasa Românie.

Legenda orașului Sibiu

La poalele munților Făgăraș se află o zonă minunată străbătută de râul Olt. Nu departe de locul unde râul își schimbă direcția spre sud, pe malul râului Cibin, a luat naștere în jurul anului 1200 actualul oraș Sibiu. Una din legendele referitoare la întemeierea orașului spune că un cioban german pe nume Herman a cerut voie conducătorului grupului său de coloniști să îl împroprietărească cu un petec de pământ acoperit doar de pielea unui bou. Conducătorul și-a dat acordul, iar ciobanul a tăiat pielea boului în fâșii înguste și astfel a reușit să înconjoare o zonă mare. Restul coloniștilor, văzând mintea ascuțită a lui Herman, a decis să rămână alături de acesta pe locul căpătat.

Astăzi, Sibiu este un oraș european ce respiră un aer modern. Vechile clădiri au fost recondiționate, iar străzile pietonale au fost pavate impecabil. Această nouă înfățișare a centrului istoric s-a datorat și faptului că, în anul 2007, Sibiu a fost declarat, alături de orașul Luxemburg, Capitala Culturală Europeană.

Un oraș plin de istorie

În timpul evului mediu, Sibiu a făcut parte din cele șapte orașe ale Transilvaniei, numită și Siebenburghen (șapte orașe). Fiind situat în apropierea defileului Oltului, aproape de granița cu Valahia, și mereu amenințat de invaziile turcești, Sibiul devine ușor unul dintre cele mai bine fortificate orașe ale estului Europei. Apogeul acestor fortificații face ca în secolul 18 Sibiul să fie al doilea oraș fortificat al Imperiului Austro-Ungar, după Viena.

Cărămizile zidurilor de apărare au dat orașului lui Herman un nou nume: orașul roșu. Odată cu avansarea tehnologiei militare vechile fortificații își pierd ușor din funcționalitate și sunt desființate . Astăzi se păstrează în stare foarte bună zidurile celei de-a treia centuri de fortificații împreună cu câteva turnuri de apărare.

Locuri pe care trebuie neapărat să le vezi

Cele mai importante obiective turistice ale orașului sunt: Piața Mare, Piața Mică, Turnul Sfatului, Muzeul Brukenhal, Catedrala Evanghelică, Catedrala Ortodoxă, Muzeul Civilizației Populare Tradiționale ASTRA, Pasajul Scărilor și Podul Mincinoșilor. Acesta din urma este primul pod din fontă construit în România și își trage numele de la o serie de legende. Cea mai cunoscută este aceea în care tinerii soldați își mințeau prietenele că le vor lua de neveste după terminarea stagiului militar.

Iată mai jos câteva dintre cele mai importante evenimente din istoria orasului Sibiu:

* 1292 – este deschis primul spital din România;
* 1380 – apare prima școala de pe teritoriul României;
* 1494 – se înființează prima farmacie din România;
* 1551 – are loc primul experiment cu rachete din lume, realizat de Conrad Hass;
* 1788 – se înființează primul teatru din România;
* 1871 – se înființează primul muzeu din România (Muzeul Național Brukenthal)
* 1928 – se înființează prima gradină zoologică din România.

Fostul oraș locuit de germani se prezintă azi ca o adevarată perlă a Transilvaniei, pornind de la stilul de viață al locuitorilor și terminând cu forfota turiștilor veniți din toate colțurile lumii să admire un adevarăt oraș muzeu, Sibiul s-a câștigat pe deplin locul de capitală a turismului cultural românesc.

Te invităm să petreci un sfârșit de săptamană în inima Ardealului într-un oraș ce te duce cu gândul la burgurile vest-europene.

Postat in cetăţi şi monumente     |  Adauga articolul in bookmark-uri.

Leave a Reply