Oltenia. Locul unde arta întâlnește natura. II

Continuăm azi periplul nostru în frumoasa zonă a Olteniei subcarpatice.

Credință dacică și românească

La Polovragi, pe malul Oltețului s-a ridicat în 1505 o mânăstire care a servit ca loc de taină și închinăciune pentru o familie de nobili olteni. După mai bine de 200 de ani, biserica mânăstirii a fost rezidită. Ca element unic în iconografia românească trebuie să menționăm reprezentarea pe peretele de vest al naosului a mânăstirilor românești închinate Sfântului Munte Athos. În serile de vară, în aval de mânăstire se poate auzi din turla de sud sunetul toacei care cheamă credincioșii la slujba de vecernie.

La doar câteva minute de mers spre munte, găsim în versantul văii celebra peșteră de la Polovragi, cunoscută și ca Peștera lui Zamolxe. Legenda spune că aici s-a refugiat zeul dac și că tot pe aici era o cale subterană de scăpare a strămoșilor noștri către Transilvania. Valea îngustă a Oltețului desparte pentru o distanță de doar câțiva metri doi munți masivi: în est Munții Căpățânii, iar la vest Munții Parâng.

Peșteri pline de istorie

Peștera Muierilor nu se află departe de centrul comunei Baia de Fier, județul Gorj. Numele peșterii este dat de faptul că, în timpul războaielor și invaziilor, bărbații ce plecau să lupte își trimiteau femeile și copiii să se adăpostească în această peșteră.

Având o lungime de peste 7000 metri, aceasta este una dintre cele mai mari peșteri din România deschisă publicului. Prima peștera din România complet electrificată, Peștera Muierii se deschide vizitatorilor în toată splendoarea ei, cu stalactite, stalagmite și orgi de calcar și travertin. Aici au fost găsite și numeroase urme ale ursului de peșteră, prezent in situ în Gala Urșilor. Peștera are 2 intrări, iar vizita se face străbătând-o de la nord spre sud. Toate vizitele în peșteră sunt ghidate.

Mânăstirea Tismana este una dintre cele mai vechi din țara noastră și păstrează flacăra credinței încă din secolul XIV. În muntele din apropiere s-a retras ca pustnic călugărul Nicodim, cel care a fost trimis în această zonă să susțină și să întărească ortodoxia, aflată în acea perioadă într-un real pericol. Aici, la Tismana, arborele de tisa (Taxus baccata) se găsește în număr mare, fapt ce a făcut ca însuși Nicodim să construiască prima biserică a mânăstirii dintr-un singur copac de tisa. Acest monument al naturii trăiește până la 1200 de ani și este singurul conifer ce nu conține rășină în lemn sau în coajă. Elasticitatea și duritatea lemnului au făcut ca acesta să se preteze excelent la construirea de arcuri cu săgeți, a catargelor de velier, dar și a bunurilor de folosință îndelungată.

Monumente faimoase în întreaga lume

Continuând spre vest pe DN 67 ajungem în reședința de județ a Gorjului (Jiul de sus în traducere din slavonă). Micul oraș de pe malul Jiului este celebru la nivel mondial datorită ansamblului sculptural realizat de către cel mai mare artist român al secolului XX – Constantin Brâncuși. Născut nu departe, la Hobița, Brâncuși este cunoscut ca părintele sculpturii moderne. Masa Tăcerii, Poarta Sărutului, Coloana Infinitului, împreună cu o biserică ortodoxă formează Calea Eroilor – un ansamblu de o valoare inestimabila, unic în România.

Te invităm să continui drumul spre vest, către Cheile Sohodolului de la Runcu, o zona deosebită care pătrunde în Munții Vâlcan despicând versanții de calcar. În zonă se găsesc castani comestibili și liliac sălbatic. Primavara vine un pic mai devreme în această zona, iar pe dealuri înflorește pe lângă liliac și castan, salcâmul alb.

Călătoria noastră în zona subcarpatică a Olteniei se încheie aici, la zona de contact cu Munții Mehedințiului, zonă de un farmec aparte în care masivele calcaroase au găsit puterea de a se ridica și de a forma un peisaj mirific, completat de vegetația cu influență submediteraneeană. Aici se pot remarca sate adunate pe văile bogate, dar și răsfirate pe culmile pietroase. Dar despre această zonă vă vom povesti mai multe într-un alt articol.

Postat in cetăţi şi monumente, natură     |  Adauga articolul in bookmark-uri.

Leave a Reply