O drumeție în nord. Munții Rodnei.

Astăzi îți propunem o drumeție de toamnă într-o zonă excepțională a României: Munții Rodnei.

Cum ajungi aici

Situați în nordul României, acești munți impresionanți sunt parte a grupei nordice a Carpaților și reprezintă punctul cel mai înalt al acesteia. Cel mai înalt vârf este Pietrosul cu 2303 m. Pentru a ajunge în creasta principală ai mai multe variante de acces. Din sud sau din nord poți alege un traseu din unul din satele tradiționale din Bistrița sau Maramureș. La Borșa, în nord, există un telescaun, care merge până sus în zona înaltă. Accesul către Borșa se face pe drumul național 18 din Sighetul Marmației. O altă modalitate de a urca mai ușor pe creastă este de a o aborda dinspre vest, din pasul Setref. Acesta este situat la limita dintre județele Maramureș și Bistrița Năsăud pe drumul național 17C, la o altitudine de 817 m si este un loc bun pentru a-ți începe drumeția.

Camping in locații unice

Îți vom prezenta câteva dintre cele mai importante obiective pe care le poți vedea urcând pe munte din partea de nord-est. Pe drumul spre Pasul Prislop, venind din Moldova, trebuie să faci stânga pe valea Lala.

După aproximativ 2-3 ore de mers se ajunge la primul prag glaciar. Nu peste mult timp vei ajunge la lacul glaciar Lala Mare. Într-o zi fierbinte de vară o pauză lângă lac te va ajuta să te răcorești și îți va da puterea de a continua. Nu peste mult timp vei întâlni un alt lac minunat, Lala Mică. Acesta este un loc bun pentru a campa. Să înnoptezi sub cerul senin este o experiență unică. Pentru a te bucura de acest lucru ai nevoie de echipament adecvat pentru alpinism la altitudine, un sac de dormit bun, un cort bun și o pereche de bocanci pentru drumeție.

Panorame încântătoare

Vârful Ineu este următoarea destinație. Sfatul nostru este să încerci să prinzi un apus de soare de pe vârf. La 2279 m altitudine, Ineu este cel mai înalt vârf din capătul de est al Munților Rodnei. Vederea de aici este uimitoare.

Odată ce ai ajuns pe culme, trebuie doar să păstrezi direcția de mers către vest. Drumul este presărat cu mari pajiști alpine și cu pereți stâncosi. Aici, pe înălțimile munților Rodnei poți întâlni cai lăsați liberi de către proprietari toată vara. Un alt loc în România unde poți găsi “cai sălbatici” este pădurea Letea din Delta Dunării.

După ce ai atins vârful Gârgalău te afli aproape de jumătatea crestei. Aici poți alege să cobori spre Borșa fie utilizând telescaunul, fie alegând un traseu marcat. De aici se dechid perspective impresionante asupra Depresiunii Maramureșului. Deoarece granița cu Ucraina nu este prea departe, de la peste 2000 m înălțime puteți vedea cu ușurință munții aflați astăzi în țara vecină.

Datorită faptului că Munții Rodnei reprezintă un habitat valoros, se desfășoară un program de conservare. Parcul Național Muntii Rodnei este format din mai multe rezervații naturale dintre care amintim Pietrosu, menită să protejeze zona stâncoasă din jurul celui mai înalt vârf, și Lala, complexul glaciar cu lacuri naturale, floră și faună alpină.

Numai prin drumeție și camping în punctele sale cele mai înalte vă puteți bucura cu adevarat de acest munte magnific. Vă sfătuim să profitați de lipsa traficului turistic și de accesul relativ dificil către acest munte și veți simți fiorul adevăratei aventuri.

Postat in drumeţii, natură     |  Adauga articolul in bookmark-uri.

Leave a Reply