Munții Ceahlău. Mai multe legende decât pe Olimp.

Astăzi te invităm să urci alături de noi Olimpul României: Munții Ceahlău. Se spune că acest munte este sacru și, într-adevăr, acesta este singurul vârf din România cu un sfânt protector și o biserică. În fiecare an pe 15 August, mii de credincioși urcă până în vârf.

Cum ajungi aici

Pentru a ajunge în Ceahlău trebuie să urmezi Drumul European 85 până la Bacău și apoi să virezi la stânga pe valea râului Bistrița spre Piatra Neamț. De aici, în cel mai scurt timp vei ajunge în Bicaz. Aici, în anii ’50 a fost construit cel mai mare lac de acumulare de pe râurile interioare ale României. Lacul Izvorul Muntelui poate stoca peste 2 miliarde de metri cubi de apă și are o întindere de peste 45 de km în amonte.

Vegetație unică în lume

Traseul de drumeție pe care vi-l propunem începe în satul Izvorul Muntelui, pe versantul estic al muntelui Ceahlău. Lăsând în spate cabana, poteca intră într-o pădure deasă. La Lutul Roșu poteca se desparte în două direcții. O luăm spre stânga și începem să urcăm pe pantele stâncoase ale muntelui. Timp de o oră calea șerpuieste în pădure și nici nu îți dai seama cum crește altitudinea. Mijlocul drumului este marcat de o rezervație naturală minunată de larice (Larix decidua). Denumit în zonă și crin, acest copac este unic în lume fiind singurul conifer care își pierde frunzele pe timp de iarnă. Acesta este protejat de legile statului ca monument al naturii. Aici, în Ceahlău acest copac unic a găsit un loc propice și s-a extins pe platourile muntelui. La altitudini de 1300 – 1600 m., aceste platouri sunt locul perfect pentru acest copac iubitor de soare.

Mituri istorice

Continuând urcușul spre platoul superior veți întâlni o mică peșteră – Piatra cu Apă. Aici pereții muntelui sunt străpunși de un mic izvor care răcorește alpiniștii însetați. Nu departe, stâncile muntelui își dezvăluie adevărata lor consistență: un amestec de roci de râu și scoici aflate odată pe fundul mării se află chiar în fața ta. Nu peste mult timp încep să se zărească cerul albastru și pajiștea verde a platoului. Cabana Dochia este situată la 1750 m. altitudine și și-a luat numele din legende. Există două povești. Prima spune că Dochia era fiica regelui dac Decebal și că s-ar fi îndragostit de împăratul roman Traian, dușmanul tatalui ei. A doua legendă spune că Dochia era o bătrână rea care, dorind o primăvară timpurie, și-a dus oile pe înălțimile munților încă de la primele raze ale primăverii. Începand să urce, toate oile au murit din cauza frigului, iar Dochia a înghețat și ea, transformâdu-se într-o stâncă.

O plimbare scurtă de la cabană te va duce pe vârful Toaca, la 1900 de metri. De aici, de la stația meteo. ai o priveliște minunată asupra Carpaților Orientali. Dacă privești în jos, spre est și spre nord, lacul Izvorul Muntelui arată ca o mare înconjurată de munți.

Poți alege să rămâi peste noapte pe platou, la o cabană, sau poți coborî pe partea de vest a muntelui. De aici poți merge fie în stațiunea montană Durău, fie înapoi în satul Izvorul Muntelui.

Am vrut doar să îți deschidem apetitul pentru drumeții în Munții Ceahlău și promitem să revenim cu trasee la fel de interesante în următoarele săptămâni.

Te așteptăm să vizitezi și alte locuri minunate din România. Și ține minte că cele mai frumoase priveliști nu sunt cele care se vad din mașină.

Postat in drumeţii, natură     |  Adauga articolul in bookmark-uri.

Leave a Reply