Invitație în Bucovina

Astăzi îți propunem o destinație de excepție în Romania: regiunea istorică Bucovina.

Un tărâm încercat de istorie

Bucovina are o istorie bogată și plină de momente mărețe. Vechiul teritoriu al dacilor liberi a cunoscut gloria în perioada medievala. Sub conducerea lui Ștefan cel Mare, Moldova a devenit un stat puternic și respectat de vecini. Luptele cu turcii aflați în plină expansiune nu au făcut decât să întărească statutul de putere regională. Din acesta perioadă zbuciumată a secolelor al XV-lea și al XVI-lea au răzbit la noi adevărate comori de artă și de arhitectură.


Azi ne vom opri la câteva dintre acestea. Bisericile pictate cu fresce exterioare reprezintă pentru Bucovina punctul culminant al expresiei de credință a locuitorilor acestei zone din nordul României.

Principala poartă de acces spre zona mânăstirilor este Suceava. Aici există un aeroport internațional și un important nod feroviar. Pe șosea ajungem urmărind drumul european E85, iar mai apoi ramificațiile acestuia către Transilvania și Maramureș.

Voroneț, Capela Sixtină a estului

La Voroneț, Ștefan cel Mare a ridicat cea mai valoroasă mânăstire a Moldovei. Ridicată în doar trei luni și trei săptămâni în anul 1488. Biserica nu a fost concepută cu o cameră a mormintelor, fapt ce indică caracterul său de monument memorial. Mânăstirea Voroneț reprezintă una din primele construcții ce edifică un stil arhitectural propriu moldovenesc, o sinteză a elementelor bizantine, gotice și autohtone.

Pe peretele vestic a fost pictată celebra Judecată de Apoi, o compoziție în cinci registre, unică în arta orientului creștin. Specialiștii consideră pictura ca fiind superioară celor de la Muntele Athos datorită efectelor decorative, policromiei și compozițiilor. Această lucrare a primit supranumele de Capela Sixtină a estului. Portretele filozofilor antici și cele ce compun Arborele lui Ieseu de pe peretele sudic sunt de asemenea considerate capodopere.

În apropierea mânăstirii declarate monument UNESCO, se găsesc numeroase pensiuni ce găzduiesc pe cei veniți din lumea întreagă să se bucure de frumusețea locurilor și de bunătatea oamenilor.

Continuând spre vest pe apa Sucevei, străbați un peisaj domol și primitor. Satele se aliniaza pe marginea vechiului drum de legătura între Moldova și Transilvania. În timpul ocupației austro-ungare a Bucovinei aici se afla granița cu Moldova. Localitatea Vama încă păstrează vie amintirea acelor vremuri.

Mânăstirea Moldovița

Nu departe de Vama ajungem la mânăstirea Moldovița. Situate în zone greu accesibile, în mijlocul pădurilor dese, la capătul drumurilor, mânăstirile fortificate aveau și un rol militar, păzind drumurile de acces care nu erau supravegheate de cetâți. Aspectul de fortificație al mânăstirii ne duce cu gândul la vremurile războinice ale evului mediu. Ca și la Voroneț, pictura s-a păstrat într-o stare excepțională, roșul este culoarea dominantă a picturii exterioare. Cea mai importantă este reprezentarea asediului Constatinopolului de la 1453 în care este prezentat asediul Turcilor. Pictorul a introdus și elemente ce amintesc de asediul perșilor de la 626. Fecioara Maria apară orașul de atacul păgânilor. Această pictură s-a realizat in anii în care Moldova era în război cu turcii, ulterior această reprezentare nemaigăsindu-se în iconografe. O altă frescă valoroasă este aceea a “Vămilor Cerului”, o tradiție românescă ce se regăsește și la alte mânăstiri. În drumul lor spre rai, sufletele trebuie să treacă cu ajutorul îngerilor mai multe vămi plătind diavolilor pentru greșelile omenești. Există și un vechi obicei de a arunca monezi în sicriul celui decedat, în râurile peste care trece cortegiul sau la răscrucile drumurilor.

Încheiem aici prima parte a prezentării noastre urmând să revenim cu noi povești despre mânăstirile și plaiurile bucovinene.

Postat in cetăţi şi monumente     |  Adauga articolul in bookmark-uri.

Leave a Reply