Invitatie in Bucovina. Partea a doua

Ne intoarcem in Bucovina pentru a mai explora cateva dintre comorile ei.

Manastirea Sucevita

Manastirea Sucevita este din punct de vedere cronologic cea mai noua dintre manastirile pictate din Moldova. Manastirea are un aspect de fortareata cu ziduri puternice. Din punct de vedere cromatic culoarea dominanta este verdele, pictura de influenta ruseasca este foarte valoroasa si se remarca prin finetea detaliilor. Cea mai importanta pictura este Scara Virtutilor in care sunt reprezentati ingeri care ajuta credinciosii sa urce spre Rai, in timp ce diavolii incearca sa ii traga spre Iad. Scena Judecatii de Apoi a ramas neterminata datorita mortii pictorului care a cazut de pe schele. Complexul manastirii Sucevita are o curte generoasa cu copaci batrani si un umbrar in care maicutele gasesc ragaz pentru a citi rugaciuni.

Nu departe de Sucevita se gaseste satul Marginea, cel mai important centru de ceramica din Moldova. Aici se produce ceramica neagra ce se regaseste in toate gospodariile din zona. In ultimii ani mesterii populari s-au adaptat pietei si au inceput sa produca diverse ornamente ceramice.

Manastirea Putna

La Putna se afla cea mai importanta manastire realizata de catre Stefan cel Mare, domnitorul Moldovei. Legenda spune ca Stefan a ales locul altarului in locul unde sageata sa s-a infipt. Realizata ca necropola domeasca, manastiriea este puternic fortificata pe toate laturile. Manastirea a fost distrusa in mai multe randuri de ostile turcesti domnitorul a recostruit-o din temelie. Stefan cel Mare a fost sanctificat de catre Biserica Ortodoxa Romana, iar intr-un sondaj national a fost desemnat cel mai important roman.

La 12 km de Suceava se afla Manastirea Dragomirna, ridicata in anul 1602. Biserica este cea mai inalta din Moldova. Cu 42 de metri inaltime si o latime de doar 9,60 metri creaza o puternica impresie de zveltete. In secolul 17 manastirea devine un important centru cultural, aici au fost create texte religioase si miniaturi.

Suceava – centru cultural si istoric

In 1388 Suceava devine prima capitala a Moldovei. Cetatea construita in secolul 15 are ziduri inalte de 10 metri si groase de 2 metri. Cetatea rezista in 1476 la asediul turcilor condusi de Mohamed al II-lea, cuceritorul Constatinopolelui. In prezent Suceava este capitala judetului si a regiunii din nordul Moldovei. Aici este principalul centru administrativ si cultural al judetului si poarta de acces catre tinutul manastirilor.

Te invitam sa vizitezi aceasta minunata regiune a Bucovinei si sa revii ori de cate ori simti nevoia sa te intorci la valorile umane.

Postat in cetăţi şi monumente, natură     |  Adauga articolul in bookmark-uri.

Leave a Reply