E 79 – un drum minunat

Punctul de plecare al drumului european 79 este localitatea Miskolk din Ungaria si, dupa ce traverseaza orasul Debrecen, acesta intra in Romania prin localitatea de frontiera Bors.

Acest drum strabate vestul Romaniei coborand pe directia NV – SE prin superba regiune a Muntilor Apuseni, parte a Carpatilor Romanesti.

Oradea este primul mare oras strabatut de calatorul ce urmeaza acest drum. Atestat documentar in 1113 orasul este resedinta de judet a Bihorului. Cetatea orasului a fost ridicata intre anii 1570 si 1620 in stil flamand cu influente italiene si se afla in prezent in plin proces de modernizare si transformare intr-un important centru cultural si artistic.

Nu departe de Oradea se gasesc celebrele statiuni balneo-climaterice cu ape termale 1 Mai si Baile Felix. Aici, datorita factorilor geologici apele termale ies la suprafata la o temperatura intre 32 si 49 grade Celsius si au fost locul ideal pentru ridicarea unei importante baze de tratament. Nufarul Alb (Nymphaea alba) a gasit aici o zona ideala pentru dezvoltare.

Nu departe de satul Sudrigiu se afla poarta de intrare in Muntii Apuseni. La doar 35 de kilometri, pe carari prin padure se ajunge in inima muntilor. Platoul carstic Padis, cu numeroasele sale minuni te invita sa-l vizitezi. Pestera Focul Viu, Cetatile Ponorului, Cheile Galbenei si Lumea Pierduta sunt doar cateva din cele mai importante obiective turistice naturale ale zonei. Vestitul Bear Grylls a filmat aici un episod extraordinar al seriei Discovery – Tehnici Esentiale de Supravietuire.

Nu departe de E 79 se afla statia de imbuteliere a celebrei ape minerala Izvorul Minunilor, castigatoare a numeroase premii la concursuri de specialitate din Europa.

Se spune ca Vascau este cea mai frumoasa localitate din Romania. Aici, in inima Apusenilor se poate vedea intr-o zi senina spre est varful Curcubata Mare (1849 m), iar spre Vest, la poalele Muntilor Codru Moma, se intinde satul cu casele sale dominate de turla bisericii.

Nu peste mult timp se ajunge la Brad, un vechi oras minier aflat la poalele Muntilor Metaliferi. Acesta se remarca prin Muzeul Aurului (unic in Romania), dar si prin aspectul dezolant al blocurilor de locuinte ridicate in epoca industrializarii comuniste.

Dupa ce traversam Muntii Metaliferi – de origine vulcanica, deosebit de bogati in metale pretioase, ajungem in valea larga a raului Mures, la Deva.

Vechea cetate dacica a Devei se ridica pestre intregul culoar al Muresului dominand orasul si satele de jos. Un important centru industrial si comercial, Deva este orasul unde se pregateste echipa nationala de gimnastica feminina a Romaniei.

In drum spre Depresiunea Hateg traversam vechiul centru metalurgic Calan. De la Hateg, vechea capitala a Tarii Hategului, se ajunge foarte usor la ruinele capitalei Romane a Daciei – Sarmizegetusa Regia. Hategul este o veche vatra de locuire romanesca, fapt dovedit si de celebra biserica din piatra de la Densusi, una din cele mai vechi biserici ortodoxe din lume, construita cu pietre luate de la antica cetate romana. Din micul orasel de provincie de la poalele Muntilor Retezat pornim pe DN 66. Drumul merge pe directie vest – est, traverseaza Muntii Sureanu si trecand Pasul Merisor la 759 metri altitudine ajunge in Depresiunea Petrosani. Capitala regiunii, Petrosaniul, este cel mai important oras minier al Romaniei. Marginita de munti pe toate laturile sale, depresiunea geologica Petrosani este deosebit de bogata in carbune si, beneficiind de potentialul turismului montan si de iarna, are in fata un viitor promitator.

Valea Jiului reprezinta cel mai spectaculos defileu al Carpatilor Meridionali. In anii 1950 pe aceasta vale montana s-a construit o cale ferata cu peste 130 de poduri, tunele si viaducte, cale ferata menita sa conecteze puternicul centru extractiv la Petrosaniului cu restul Romaniei.

La Bumbesti Jiu drumul E79 paraseste Carpatii Romanesti si traverseaza zona Subcarpatilor pentru a ajunge in scurt timp la Targu Jiu. Orasul lui Brancusi se remarca prin exceptionalul ansamblu arhitectural construit de parintele sculpturii moderne: Masa tacerii, Poarta Sarutului si Coloana Infinitului.

Pana la Craiova drumul nostru strabale Podisul Getic urmand valea raului Jiu.

Cu o populatie de peste 300.000 de locuitori, fosta cetate a Baniei este un important centru economic si cultural al zonei de sud a Romaniei. Pana la Dunare mai sunt doar 90 de kilometri pe directie sud-est. Noul pod peste Istru (numele antic la Dunari) ce leaga orasul Calafatul de orasul bulgaresc Vidin va fi dat in folosinta in cursul anului 2013.

Aici, la granita de Sud a Romaniei se incheie descrierea noastra a unui drum de peste 1300 km. Dupa 540 de kilometri drumul continua in Peninsula Balcanica traversand Bulgaria mergand pana la tarmul Marii Egee – la Salonic.

Indiferent de directia de deplasare pe care v-ati propus-o acest drum nu va va dezamagi. Peisajele, orasele si zonele strabatute va vor convinge ca parcurgeti unul dintre cele mai spectaculoase drumuri ale Europei.

Postat in cetăţi şi monumente, drumeţii, natură     |  Adauga articolul in bookmark-uri.

Leave a Reply