Cheile Nerei. Secretul Munților Banat.

În vestul României se află una dintre cele mai puțin cunoscute regiuni montane din Carpații Românești. Munții Banatului sunt păstrătorii unor excepționale bogății naturale.

Valea Nerei

Una din cele mai importante zone turistice montane din zona Banatului românesc o constituie valea râului Nera. Pe o lungime de 18 kilometri Nera străpunge Munții Aninei și formează limita între aceștia și munții Locvei. Zona a fost explorată încă de pe vremea Imperiului Roman când soldații au construit un drum de acces în capătul vestic al cheilor. Acest drum presărat cu tunele era menit să lege explotările de minereuri de drumul de acces către valea Dunării.

Beneficiind de o climă blândă și cu sensibile influențe sub-mediraneene, zona Cheilor Nerei adăpostește specii de păsări și plante rare în România. În timpul primăverii, cei temerari au șanse de a străbate pădurile de liliac sălbatic. Pe timpul verii drumeții trebuie să fie atenți pe unde calcă. În zonele de stâncărie stă la soare vipera cu corn a cărei mușcătură veninoasă poate fi fatală.

Drumeție în Munții Banat

Pornind de la Șopotul Nou, traseul turistic urmărește cursul râului prin pașunile și grădinile localnicilor. Curând zonele de stâncărie împresoară cursul apei. Poteca folosește poduri fragile pentru a traversa apa învolburată. Nu după mult timp se ajunge la Lacul Dracului. Acesta este cel mai mare lac carstic din România cu o adâncime de peste 9 metri. Aici este un bun loc de popas atât pentru cei ce traverseaza cheile pe jos, cât și pentru cei ce aleg ca modalitate de deplasare bărcile pneumatice. Mai departe, traseul turistic devine din ce în ce mai incitant. Pe lângă traversările prin apă, escaladarea versanților clacaroși este o adevarată provocare. Cu ajutorul cablurilor instalate în zonele cele mai dificile, călătorii reușesc să răzbească până în zona numită Cantonul Damian. Aici se încheie în mod oficial Cheile Nerei, dar nu și frumusețile parcului național. Pe partea dreapta Nera primește ca afluent râul Bei. Continuând pe valea acestuia, drumul forestier străbate o pădure încântătoare până la un canton silvic. Drumul forestier continuă în amontele râului. După circa o oră de mers, se ajunge la lacul Ochiul Beiului. Acesta este un lac de origine carstică, alimentat de râul Bei printr-o cădere impresionantă de apă, care, în sezonul ploios, îți taie respirația prin frumusețea sa – celebra cascadă a Beușniței.

Localitatea Sasca Montană este punctul terminus al cheilor și locul potrivit pentru o înnoptare în zonă. Localitatea este o ruină a vechii exploatări miniere care în secolele al XIII-lea și al XIX-lea era în plină expansiune economică. Vechile case, unele nelocuite de mulți ani, au un farmec aparte și te duc cu gândul la filmele western.

Cum să ajungi aici

Pentru a ajunge la Șopotul Nou trebuie să urmezi Drumul Național 58B care leagă Valea Cernei de Oravița și apoi să continui pe un drum local spre Stancilova. Urmărind acest drum local se poate ajunge peste munte până la Sasca Montană. În dreptul satului Cărbunari, drumul roman construit acum circa 2000 de ani este încă folosit. Spre Sasca Montană accesul se face dinspre nord, din Oravita, pe DN 57 care coboară spre Valea Dunării până la Moldova Veche.

Chiar dacă oferta de cazare nu este foarte variată, poți găsi în zonă pensiuni cu un farmec aparte, conduse de oamenii locului care sunt tot timpul bucuroși de oaspeți.

Nu vei regreta alegea făcută în cazul în care îți propui să explorezi Munții Banatului.

Postat in drumeţii, natură     |  Adauga articolul in bookmark-uri.

Leave a Reply