Castelele Foișor și Pelișor. Reședințele familiei regale.

Complexul arhitectural Peleș a fost construit de regele Carol I pe o întindere deosebit de pitorească și este format din Castele Peleș, Pelișor și Foișor. Castelul Pelișor a fost destinat pentru regele Ferdinand și regina Maria, însă până la finalizarea construcției acestuia, tinerii de viță nobilă au locuit în cabana de vânătoare Foișor.

Traseul către Muzeul Național Peleș

Muzeul se află în cunoscuta stațiune Sinaia care îți pune la dispoziție nenumărate atracții turistice. Pelișor și Foișor sunt localizate în imediata apropiere a Castelului Peleș. Urmează drumul european E60 pe Valea Prahovei ( la 120 km de București și 40 km de Brașov) și vei ajunge cu ușurință la fascinantul grup de castele.

Casa de vânătoare Foișor

Regii României au o istorie extrem de legată de castelul Foișor. Din păcate, acesta este singurul castel din cadrul complexului Peleș care nu poate fi vizitat deoarece aparține protocolului de stat. Atât familia regală fondatoare, Carol I împreună cu Elisabeta, cât și regele Ferdinand și regina Maria au locuit aici pentru a perioadă de timp. Ei au avut la dispoziție 42 de camere, însă clădirea a fost renovată și i s-a adăugat o aripă nouă care reunește o serie de birouri, sufragerii și o sală de teatru. Casa de vânătoare este un monument emblematic deoarce aici s-a născut un mare rege in 1921, regele Mihai II, fiul lui Carol II și al Elenei.

Castelul Pelișor

Deschis vizitatorilor din februarie 1993, castelul devenit muzeu, cuprinde 99 de camere de o valoare impresionantă. Regina Maria s-a ocupat de estetica fiecărei încăperi ajutată de artistul vienez Bernhardt Ludwig. Karel Liman, în urma dorințelor reginei, a inclus elemente din ”Arta 1900” și elemente tradiționale românești când a lucrat la arhitectura interioară a Pelișorului. Din detaliile prezente în camerele castelului, reiese personalitatea romantică, dar și misterioasă a Mariei. ”Camera de aur” a edificiului te va intriga prin bizarul decorațiunilor, dar mai presus de orice, te va uimi nivelul de creativitate a reginei. Acesta este locul în care regina Maria s-a stins din viață.

Cu o istorie incredibilă și o semnificație artistică inestimabilă, Complexul Peleș este o componentă extrem de importantă a zestrei culturale române. Așa că, nu te sfii să faci o excursie până pe malul pârâului Peleș și să descoperi rafinamentul lumii regale.

Postat in cetăţi şi monumente, natură, Sinaia     |  Adauga articolul in bookmark-uri.

Leave a Reply