Bisericile fortificate din Transilvania. Arhitectură germanică pe pământ românesc.

Astăzi îți propunem o călătorie în inima Transilvaniei. Unele din perlele țării de dincolo de păduri sunt bisericile fortificate construite de coloniștii germani în secolele al XIII-lea și și al XIV-lea.

Rămășițele Cavalerilor Teutoni

Regele maghiar al Transilvaniei în Evul Mediu a invitat coloniști din Germania și Flandra să se stabilească aici și să construiască orașe și sate. Scopul era creșterea numărului de locuitori și crearea unei regiuni bogate și valoroase.

În Prejmer, comunitatea locală a construit una dintre cele mai interesante biserici fortificate din această parte a Europei. În 1200, regele Ungariei a dat cavalerilor teutoni dreptul să ridice fortificații în interiorul Transilvaniei. Aici, la Prejmer, construirea bisericii a fost continuată de către localnici în stil gotic. O particularitate a acestei fortificații este dată de faptul că fiecare familie deținea o cameră în interiorul zidurilor. Familiile și breslele locale se îngrijeau de menținerea fortificației în formă bună și de apărarea sa în timpul asediilor. Camerele aveau numărul casei fiecărei familii și adăposteau grâne și carne pe tot parcursul anului. Aflat nu departe de Brașov, Prejmer este o destinație frumoasă pentru cei care trec prin zonă sau pentru cei care vor să înnopteze în zonă.

Biertan. Curiozități și tradiții.

Avansând în interiorul regiunii ajungem la Biertan. Timp de peste 300 de ani aici a fost Episcopia Germanilor din Transilvania. Acest lucru a făcut ca biserica fortificată să fie extinsă și extrem de bine păzită, construindu-se astfel trei curți interioare. De aici de la ultimul rând de ziduri poți admira valea și gospodariile locanicilor ce par mici machete în care se poate observa modul de organizare al acestora. La doar 30 km de Sighișoara, Biertan este o oprire obligatorie între Sibiu și Sighișoara pe drumul național 14. Aici, la Biertan, poți găsi o ușă fantastică, cu o încuietoare ingenioasă cu 23 de zăvoare, premiată cu medalia de aur la Expozitia Mondială de la Paris în 1900. Un alt lucru interesant este o cameră mică folosită de localnici pentru a stingerea conflictelor matrimoniale. Rețeta a fost simplă: un pat, un scaun, o farfurie, o cană și o lingură. Cuplul care dorea să se despartă stătea închis câteva zile sau săptămâni, după care rămânea împreună pentru tot restul vieții. Rata de succes este impresionantă: 3 divorțuri în 800 de ani.
La Valea Viilor poți găsi o altă capodoperă a localnicilor germani. Aici a fost construită în secolul 14 o frumoasă biserică fortificată evanghelică. Aici vei întâlni o bătrână care îți va da cheile de la turnul de apărare. De sus ai o panoramă frumoasă asupra satului. Zona din jurul satului este celebră pentru podgoriile sale, de aici și numele satului: Valea Viilor. Aflat la doar 6 km de Copșa Mică, pe un drum local, satul merită cu siguranță o vizită.

Acestea sunt unele dintre cele mai interesante locuri de văzut în Transilvania, o zonă plină de surprize, atât pentru străini, cât și pentru români. Toamna în zona colinară din mijlocul României oferă peisaje minunate. Vino și convinge-te!

Postat in cetăţi şi monumente     |  Adauga articolul in bookmark-uri.

Leave a Reply